Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Globus sonda (nota complementària)

3 comentaris

Hola a totes, hola a tots.

Vist que al final he acabat tirant llarg, començo amb un titular: no, no lideraré cap plataforma (i no, no depenia dels suports que rebés).

A la columna que publico els dissabtes al Diari d’Andorra m’havia proposat de parlar, aquesta setmana, de l’abús d’alguns recursos perversos a l’hora de fer política: el recurs a les fake news, la generació d’estats d’opinió via un ús interessat i partidista de l’opinió publicada, el disseny de programes i de línies d’actuació quasi exclusivament en base a la demoscòpia i, sobretot, l’abús del recurs al globus sonda. D’aquest últim em frapa especialment la naturalitat amb què s’utilitza, la naturalitat amb què l’hem incorporat al debat públic i la diversitat d’àmbits en què es recorre a ell. Aquí i allà, es fan anar globus sonda per testar la popularitat de candidats, per estimar el grau d’indignació o de suport cap a polítiques públiques, per fixar en l’imaginari escenaris tan catastròfics que, després, facin semblar moderades mesures extremes. A Catalunya, les darreres setmanes, per exemple, s’ha sublimat el recurs al globus sonda: per testar suports a la DUI o a la via eslovena, per testar suport al 155 i, fins i tot, fora de tota mida, per testar resistències i suports a l’ús de la repressió i de la violència.

M’interessava parlar de tot això i, sobretot, m’interessava parlar de perquè em semblen perversos els globus sonda i la resta de recursos que esmentava més amunt. I la resposta és senzilla: perquè ens manipulen, perquè ens infantilitzen, perquè ens utilitzen pel seu joc i juguen amb nosaltres per afavorir els seus interessos [el subjecte són els polítics que fan ús de recursos d’aquest tipus, no tots els polítics, evidentment], i això em sembla inadmissible en una democràcia.

Ho podria haver explicat així, amb aquestes paraules, i tal dia farà un any. Crec, però, que cada debat necessita una via diferent per ser exposat. Acostumo a optar per articles argumentats, amb el détour com a estratègia bàsica, connectant temes aparentment no connectats per explicar allò que penso. Però també he recorregut altres vegades a la sàtira o a la ficció quan creia que s’esqueia. Aquest cop he volgut provar amb alguna cosa així com la transposició de l’esperit del fals documental a la columna d’opinió. Vaig trobar pertinent exposar els defectes dels globus sonda utilitzant un globus sonda, un fals globus sonda que de manera subtil i amable concentrés (com mostraré al darrer paràgraf) una bona part dels recursos perversos que pretenia criticar. Enganyar-vos i manipular-vos (o pretendre-ho) per il·lustrar com ens enganyen i ens manipulen. Un fals globus sonda però que haurà acabat funcionant com un globus sonda real (i això també m’interessava), perquè jo us diré que mai he considerat presentar-me a res, però alguns de vosaltres podreu pensar legítimament que si els suports haguéssin estat nombrosos i potents no hagués considerat tirar-ho endavant. Es tractava de jugar el joc fins al final.

Evidentment, no sé si he fet bé optant per aquesta via com no sé mai si he fet bé o no d’optar per A o per B. Era un joc, un experiment i, crec, era una manera interessant d’introduir el debat. Alhora, però, em sap greu haver recorregut a la manipulació. I si algú se sent ofès, evidentment, li ofereixo les meves sinceres disculpes.

El cas —i ja acabo— és que no he estat utilitzant aquestes columnes per construir cap programa, que no deixaré d’escriure al Diari, que no lideraré cap plataforma, que no sóc candidat a res. El cas és que la meva pretesa candidatura es feia recorrent a fake news (evidentment, el meu nom no ha circulat mai com a candidat a res, ningú no m’ha considerat mai —per sort vostra— per conduir la política exterior o per renovar el centre-esquerra), a un lideratge auto-atribuït, a un discurs trufat d’inconcrecions, a un ús interessat de les columnes d’opinió per anar captant suports i testant l’acceptació de certes posicions defensades en ells i, finalment, es feia recorrent en contradiccions (al segon paràgraf dic que no governaré mai en base a enquestes i al primer deia que el meu programa estaria format únicament per temes amb acceptació social). Tan sols pretenia mostrar algunes formes de manipulació política incorrent en elles jo mateix. Com ara tan sols pretenia explicar el perquè d’aquesta tria, cosa que he fet amb massa lletres, amb la sensació de no haver-ho aconseguit i amb el convenciment que quan has d’aclarir una columna amb un altre text vol dir que la columna no l’has fet gaire bé.

NB1: Vist que el subtítol del text va saltar de l’edició digital del Diari us l’afegeixo aquí. Deia: “De debats manipulats, ciutadans infantilitzats i falses columnes en jo major”. Pretenia ser un element clau per desactivar la resta del text.

NB2: El hashtag utilitzat per enllaçar la cosa a Twitter (#repte88) era una referència al llidar de vots necessari per no ser la força política menys votada a la història electoral de les eleccions generals.

 

3 thoughts on “Globus sonda (nota complementària)

  1. Ostres quina alegria saber que no deixaràs d’escriure! Olé i gràcies. És un plaer matinal llegir la teva columna cada dissabte al costat del café i el croissant. 🙂

    • Va, digues la veritat: el que t’alegra és que no em presenti enlloc! 😉
      Moltes gràcies Imma! Estar a l’altura d’un cafè i un croissant de dissabte al matí m’afalaga. Merci! 🙂

  2. Gràcies a tu per fer que els dissabtes, que a la Seu són de mercat, comencin amb interessant material for thinking. Yvan, a Andorra no tinc dret a vot ni comunal, ni nacional. 🙂 I per cert, publicaràs en aquest bloc els teus darrers articles?

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s