Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

D’espionatge, filtracions, fidelitats, legitimitat i transparència

Deixa un comentari

20130614-164218.jpg

Gràcies a Edward Snowden, el món, avui, és una mica millor que fa una setmana.

Que sí, que amb Internet, i sobretot d’ençà que va arribar per quedar-s’hi la seva versió 2.0, molts renunciem diàriament a una parcel·la més o menys gran de la nostra privacitat. D’acord, però ni ho fem tots, ni tots ho fem obrint totes les nostres portes virtuals de bat a bat, ni obrir una part de la meva vida a la xarxa implica que el meu govern forci el pany de la part que jo no volia fer pública.

L’actuació de l’executiu dels Estats Units en matèria d’espionatge, per tant, és com a mínim hipòcrita i contradictòria: no té cap sentit que un govern demani al matí als seus mestres que treballin amb els alumnes la importància de protegir la seva privacitat a la xarxa i encomani a la tarda a les seves agències d’intel·ligència que rebenti les cadenes que protegeixen la informació que els seus ciutadans han decidit preservar.

Però no vull parlar del cas d’espionatge, vull parlar del cas de la filtració. De la legitimitat de l’acció de Snowden. A la vida no pots agradar a tothom ni pots satisfer a tothom. Qui pretengui això, a més d’estúpid, és, des d’un punt de vista polític, un irresponsable. I Snowden no ho ha estat, d’irresponsable. Tenia moltes fidelitats possibles i contradictòries a satisfer i va triar amb el criteri que tan sovint demanem als nostres polítics, va triar amb criteri d’estadista, va triar la fidelitat més difícil de totes per a ell però, alhora, la que més utilitat social tenia: podia haver triat, així, ser fidel al seu cap, a la seva agència, al seu govern, al seu Estat, però va triar ser fidel a la ciutadania del seu país i, per extensió, a la de tot el món.

El cas, per tant, és complex. D’entrada, per la qüestió de les fidelitats contradictòries que acabo d’exposar. És Snowden un traïdor, com l’acusen tant des del Govern Federal com des del Congrés? Doncs en certa manera sí, perquè ha estat deslleial amb el seu Govern. Però alhora, ho ha estat per poder ser lleial amb els seus conciutadans.

El cas, però, també és complex pel debat etern i actualment en voga entre legalitat i legitimitat. És il·legal l’actuació de Snowden? Segurament sí, també, per bé que reveli actuacions també il·legals –fins i tot inconstitucionals— del seu Govern. Ara bé, la mare dels ous es troba en saber si el seu comportament ha estat o no legítim. La meva opinió al respecte és clara: com amb el cas del dret a decidir, no sempre respectar les normes del joc és la millor opció. De vegades hi ha coses per sobre: la democràcia, des d’un punt de vista radical, en el cas del dret a decidir; els drets humans i la llibetat, en el cas Snowden.

Entenc que els treballadors públics tinguin, entre les seves clàusules, la confidencialitat pel que fa a un munt d’informació pública. Ara bé, el dret a la informació és un dret democràtic bàsic i la transparència de les administracions públiques, un escenari assumit cada cop més com a desitjable per una part creixent de la ciutadania. Si aquests dos elements els barregem amb unes pràctiques perverses per part d’un govern determinat en un moment concret, com és el cas, aleshores revelar informació pública —sempre que no es persegueixi un interès personal— em sembla una via de desobediència civil interessant i legítima. Una via, d’altra banda, molt fàcil d’evitar per part dels Estats: si volen acabar amb certes filtracions, la recepta és senzilla i efectiva: tan sols cal apostar de manera decidida per la transparència.

Locutat originalment a l’espai d’Opinió del programa Ningú És Perfecte de Ràdio Valira el 14 de juny del 2013

Fotografia: The Guardian

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s