Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

‘Periodismeig’

1 comentari

Ja fa molts anys que, com a lector, com a oient, com a teleespectador, el que valoro dels mitjans de comunicació no és que siguin els primers a explicar-me una notícia sinó que siguin els que me l’expliquen millor. De forma completa, amb riquesa de fonts i de punts de vista, contextualitzant la informació, analitzant-la, explicant-la amb precisió i de forma estructurada, aprofitant tots els recursos que ens ofereix la llengua per fer-ho. I seleccionant, d’entre tot allò que passa cada dia al món, allò trascendent i rellevant des d’un punt de vista purament informatiu. Als mitjans, els demano, en síntesi, que m’expliquin el món. I que me l’expliquin bé.

Com a lector, però també com a ciutadà, als mitjans els demano que m’expliquin com serà el sistema educatiu on estudiaran les meves filles. Vull que em parlin de quins seran els referents educatius, de com treballaran a les aules, del perquè s’ha considerat necessari una renovació del sistema, de si la implementació serà possible o no sense gaires entrebancs. I vull que entrevistin algun expert perquè valori si el ministeri d’Educació va en la bona línia o no. I que comparin els canvis previstos aquí amb els que s’estan implementant en d’altres latituds. I que investiguin els punts foscos que hi pugui haver en tot plegat, que treguin a la llum, si és el cas, tot allò que al Govern potser no l’hi interessa dir sobre el tema. I també entrar en la polèmica dels ipads, clar que sí, però no només. Perquè com a lector, i com a ciutadà, hi insisteixo, la polèmica dels ipads m’interessa, però tota la resta també, potser més.

Però aquest només és un exemple. Paradigmàtic si voleu però un exemple i prou. Com a lector, i com a ciutadà, demano als mitjans que, especialment en època de crisi, em diguin quin és el cost de cada acció del Govern, de cada política concreta, de cada infraestructura i projecte. Però no només. Si tots els titulars només parlen de costos i el mitjà en qüestió no em parla del projecte, de la política o de l’acció que hi ha al darrere, seré incapaç de valorar si paga o no paga la pena aquella inversió.

Com a oient, i com a ciutadà, demano als mitjans que el dia que presenten uns fàrmacs revolucionaris en la lluita contra el càncer, dediquin algun minut més a la notícia, a explicar-nos-la bé, i algun minut menys, potser, a avaluar, des de la tertúlia de torn, i per milè dia consecutiu, si la fractura interna en el PSC és de gran o de mitjana magnitud.

Com a lector, i com a ciutadà, demano als mitjans que es concentrin més en la capacitat explicativa de la notícia que en la capacitat cridanera del titular, que posin més el focus en la pertinència de la notícia en sí i menys en la seva potencialitat a l’hora de generar comentaris polèmics que incrementin el tràfic de visites. I demano també als mitjans que no es basin en una única font, especialment quan saben que no és gaire de fiar, i que citin les fonts que no són secret d’Estat: si un diari recicla com a notícia el més interessant d’una entrevista radiofònica a una emissora d’un altre grup, l’emissora en qüestió es mereix el reconeixement, en forma de cita, a la feina (ben) feta, i el lector es mereix saber on pot anar a buscar la font original si vol ampliar el seu coneixement de la notícia. No demano tant: honestedat, professionalitat, ètica…

L’alternativa, de forma anàloga a com ens referim a la política en minúscules, podríem dir que no és periodisme, que és periodismeig. I el periodismeig com a lector m’avorreix i com a ciutadà m’indigna i em desarma. Perquè el quart poder, massa sovint, acaba resultant tan inútil i tan pervers com els altres tres…

Locutat originalment a l’espai d’Opinió del programa Ningú És Perfecte de Ràdio Valira el 7 de juny del 2013

One thought on “‘Periodismeig’

  1. Bon dia,

    A Andorra anem sobrats de periodismeig, per desgracia. I el pitjor de tot es que alguns es creuen que escriuen pel New York Times i no, ni de bon troç.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s