Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Petits, on sou?

Deixa un comentari

Fa una setmana abordàvem en aquest mateix espai el sistema de finançament dels partits, un sistema que perjudica de manera fonamental els partits petits, que s’han de conformar amb una única font de finançament mentre que les forces parlamentàries en disposen de dues. Algú ha sentit algún d’aquests partits queixar-se d’aquesta discriminació? Els Verds? ApC? Els Liberals? Altres? No. Ni piu! Silenzio stampa.

20130614-171852.jpg20130614-171910.jpg20130614-171901.jpg

De la mateixa manera, fa unes setmanes el Consell desestimava la proposició de llei socialdemòcrata de despenalització de l’avortament en tres supòsits perquè des de DA, segons reconeixien ells mateixos, no volien incomodar el Copríncep Epicopal. Tothom opina, es constitueix una plataforma, recullen més de tres mil signatures… I els Verds, que al programa portaven la despenalització de l’avortament i que es defineixen com a republicans… Mutis. Ni piu!

Un grup de ciutadans treballa per tirar endavant una ILP de reforma de la llei electoral per canviar llistes tancades per llistes obertes, un tema del qual, a ApC, n’havien fet bandera. Heu sentit ApC, com a moviment, parlant d’aquesta ILP? Shhhhh. Silenci…

Als partits petits fa dies que no se’ls sent. No hi són. I és una llàstima, perquè també ells tenen una funció democràtica. Ni que sigui per representar, des de fora de les institucions, els ciutadans que van optar per ells. Ni que sigui per actuar com a simple moviment polític, del tipus AD800 o Sí als nostres drets, per fer política de carrer. Evidentment no tenen ni recursos ni espais ni faristols públics on manifestar-se, però en un país sovint mancat de notícies sempre tenen manera de sacsejar el debat públic, de mirar d’incidir, des de fora, en les decisions que després ens afecten a tots.

Les oposicions es passen quatre anys treballant per demostrar als ciutadans que estan preparades per governar. De la mateixa manera, els partits extraparlamentaris haurien de demostrar-nos, durant els quatre anys que són fora, que estan capacitats per aportar-nos alguna cosa des de dins del parlament, que són alternativa al bipartidisme actual. De moment, i em sap greu, no és el cas. Els Verds, ApC, els Liberals i la resta contribueixen, ara mateix, a què pensem d’ells allò que en d’altres ocasions alguns d’ells havien denunciat: que només se’n recorden de la política cada quatre anys, quan hi ha cadires en joc.

Locutat originalment a l’espai d’Opinió del programa Ningú És Perfecte de Ràdio Valira el 17 de maig del 2013

Imatges: llocs web oficials de Liberals d’Andorra, Andorra pel Canvi i Verds d’Andorra

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s