Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Àtoms

Deixa un comentari

No ens enganyem. A tots aquells que fem servir ciències que, com la ciència política, no requereixen l’ús de bata blanca, ens encanta traficar amb lèxic de laboratori. Ens fa sentir importants. Un d’aquests préstecs, el de l’atomització quan es parla d’un mapa de partits polítics amb una quantitat important de formacions, fa temps que ha fet fortuna. En fer-se popular i passar de les revistes especialitzades als mitjans de masses, el concepte, però, ha passat de ser un descriptiu neutre a una expressió amb connotació negativa. Avui, aquí, defensarem, però, els àtoms polítics. Sí, perquè tot i que són prou grans com per comptar amb una mínima diversitat interna, continuen sent prou petits com per mantenir una coherència.

Atom diagram
A mi m’agraden els sistemes de partits atomitzats. D’entrada, perquè ni m’agraden les majories absolutes d’un sol partit ni crec en els governs de concentració nacional. Crec en el parlamentarisme i m’entusiamen els parlaments rics en diversitat on diferents geometries variables permeten fer avançar els països gràcies a les diferents majories socials que existeixen en funció dels temes i que poden coexistir perfectament en un parlament. Que sistemes d’aquest tipus comprometen la governabilitat d’un país? No ben bé. Perquè això passi es necessita una condició molt més fonamental i que, per tant, hauria de preocupar-nos molt més que els sistemes atomitzats: la irresponsabilitat dels partits polítics (d’alguns partits polítics) i la priorització dels interessos propis per sobre dels interessos de la comunitat. A casa nostra en tenim un bon exemple en la legislatura 2009-2011 amb els tres partits que van obtenir representació parlamentària.

M’agraden els sistemes de partits atomitzats, doncs, i m’agraden els partits àtom. Pel mateix motiu, perquè em quadren més amb la idea d’una democràcia de qualitat. Perquè com a elector, em sembla molt més interessant i em dóna moltes més garanties saber exactament què voto. Que sí, que la diversitat interna dels partits està molt bé, però necessita un grau de maduresa del qual, ai las, estem mancats. Què tal si provem, doncs, la diversitat interna de les coalicions, fonamentada en punts més concrets? Partits ben petitets, doncs, que tinguin clar cap a on van i que m’ho puguin explicar també amb claredat. I, si volen, si ho consideren oportú, que pactin amb d’altres partits abans o després de les eleccions, amb pactes clars, sobre punts concrets, que durin quatre anys o que quedin circumscrits a una sola política, a una sola decisió. Sí, definitivament aquest és el model que més em convenç, per sobre d’unes llistes obertes que a Andorra em semblen, ras i curt, perilloses.

Entendreu, doncs, que, per a mi, la ruptura del PS no és cap mala notícia, ans al contrari. Si ni defensen el mateix ni pretenen fer-ho, a més, de la mateixa manera, cadascú cap a casa seva tu, que s’hi trobarà més ample. I el mateix a DA. I als Verds. I arreu. Facilitem-nos la vida, comuniquem realment el nostre model de societat i l’elector que pugui triar allò que realment vol sense haver de votar, de rebot, altres opcions. O és que és el mateix votar cinquisme que votar conservadorisme? Parlant de l’avortament, l’altre dia, els liberals, els nous liberals, deien que durant la seva anterior etapa, el liberalisme, al PLA, havia estat captiu, cada cop més, del conservadorisme. Així les coses, permeteu-me la proclama: cinquistes del món, jaumistes, comunistes, socialdemòcrates, socioliberals, liberals, conservadors, ecologistes, gent d’extrema dreta, gent sense ideologia concreta però amb interessos comuns: separeu-vos! Que sí, que sé que no ho fareu a menys que sigui extremadament necessari perquè el nostre sistema electoral castiga les formacions petites. Gireu la truita doncs! Ja tenim un argument més per apostar per una llei electoral decididament proporcional.

Locutat originalment a l’espai d’Opinió del programa Ningú És Perfecte de Ràdio Valira el 22 de març del 2013

Imatge: Wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/Atom)

Anuncis

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s