Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Set dies

Deixa un comentari

Hi ha dies, com avui, en què la pressió de la societat zapping, de la societat twitter, és massa irresistible. Hi ha dies, com avui, en què sóc incapaç de triar un sol tema per aquest espai d’opinió. La setmana ha donat molt de sí i s’imposa, doncs, una columna zapping.

Començo parlant de models. Aquesta setmana ha visitat Andorra un massai. El Gabi xerrava amb ell al Diari i moltes de les reaccions a l’entrevista anaven en el sentit de “quant hem d’aprendre d’altres cultures!”, especialment, pel que fa a aquest cas concret, en la seva concepció del diner i en la seva visió de futur. M’hi sumo. Un dels motius principals que expliquen el nostre enquistament en aquesta crisi és la nostra manca de creativitat, la nostra tossuderia per anar buscar models per sortir-ne als mateixos llocs que ens van vendre el model que ens ha enfonsat, el nostre occidentalocentrisme que ens impedeix reconèixer que en llocs allunyats dels focus habituals, existeixen alternatives que són d’allò més interessants. Així ens va!

Un altre problema és que el sistema no se’l creuen ni els seus principals defensors. Ho demostren tots aquells que defensaven (i defensen!) el lliure mercat pur i dur però que d’ençà que ha esclatat la crisi han recorregut a Papa Estat sempre que els ha convingut. Ho demostren també totes les empreses que durant aquests anys ens han estat donant gat per llebre o, per ser precisos, cavall per vedella. El liberalisme econòmic, per ser-ho, necessita una sèrie de requisits (i no ho dic jo, ho diuen els seus teòrics) i un d’aquests requisits és la informació perfecta, per poder triar amb garanties dins del mercat. Les trampes amb el tema de l’etiquetatge ens demostren, un cop més, que les mans invisibles i els mercats perfectes no són més que un mite.

La setmana que deixem enrere m’ha agradat, però, per la seva normalitat. És que han passat coses molt normals! D’una banda, un Papa que plega. Perquè no s’aguanta els pets o perquè és incapaç de controlar el galliner cardenalici, tant hi fa, plega perquè no s’hi veu amb cor, i això, diria, em sembla prou normal. Tant normal com que un Barça sense el primer entrenador sigui capaç d’aguantar el tipus a la lliga però sucumbeixi a la pressió en cites clau. Amb la tralla que porta l’equip a sobre, tancar l’any amb un títol gran com una lliga em sembla extraordinari, és tota la resta que és normal. Normal també la política a casa nostra i a les rodalies: Martí reconeixent que el Copríncep episcopal es pot ofendre però que no té res a pelar d’allò que decideixi sobiranament el parlament andorrà i que si DA s’oposa al matrimoni gai serà perquè no ho veuen de bon ull i prou; al PS, creació de corrents interns per defensar la socialdemocràcia des de matisos diferents; a Madrid, votacions en sentit diferent de PSC i PSOE. Que no és ben normal tot plegat? Perquè ens escandalitzem?

El que ja no és normal és el que li passa a TV3. Quina mala sort! Ara que mig món parlarà de conclaves, de fumates i de papables i que mitja Catalunya parlarà d’espies, va i deixen d’emetre, perquè s’ha acabat la temporada, els Borgia i KMM… El que tampoc és normal, i aquí ara parlo seriosament, és l’actitud de TV3 amb el territori. Defensar els repetidors al País Valencià i després tancar les corresponsalies a Perpinyà, les Terres de l’Ebre o el Pirineu és d’una manca de coherència incomprensible. I és molt més: és una manca de respecte a la població d’aquests territoris i és reconèixer en veu alta que no es creu ni en el país ni en el servei públic.

A TV3 ahir a la nit, precisament, parlaven de la separació amb èxit, ara fa un any, de dues siameses unides durant un any pel tòrax i el fetge. Es troben de conya. Emocionant. Molt! Una gran notícia per tancar la setmana i per aferrar-s’hi per poder sobreviure la setmana vinent, una setmana més…

Locutat originalment a l’espai d’Opinió del programa Ningú És Perfecte de Ràdio Valira el l’1 de març del 2013

Vídeo: Le train, de Yann Tiersen (inclòs com a pista oculta al disc Les retrouvailles)

Anuncis

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s