Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Als que van votar “no”

1 comentari

Els que van votar “no”, ara farà vint anys, no em deuen –com a ciutadà– cap explicació. No s’han de justificar per res. I ara! Com si la Constitució hagués demostrat ser perfecta o infal·lible… Els que van votar “no”, fins i tot els que van fer campanya activa pel “no”, tenen tot el dret del món a pensar, ara, que si tornessin vint anys enrere, votarien que “sí”. Els que van votar “no” tenen dret a defensar i reivindicar amb vehemència, ara, la Constitució que no van votar fa vint anys, i creure-se-la, i fer-se-la seva, i invocar-la arreu i a tothora. També és seva. És tan seva, de fet, com dels que van votar “sí”, com dels que la van redactar, com dels que l’hem hagut d’assumir sense haver-la pogut votar; està tan ben parit això de la democràcia que fa que els drets ens emparin a tots, fins i tot a aquells que hi van votar en contra… Els que van votar “no”, doncs, no em deuen res. Hi ha una cosa, però, que, com a ciutadà, sí que demano als que van votar “no”: sensibilitat pel canvi. Així com ells, un dia, van passar del “no” al “sí”, potser d’altres han transitat, durant els darrers anys, d’un “sí” a un “no”, d’un “no” crític a un “no” rotund. Ras i curt: potser a alguns se’ns ha anat quedant petita la Constitució. Perquè la gent i els temps, com bé saben els que van votar “no”, canvien, i així com els que vau votar “no” us heu beneficiat, després, del que van aprovar els que van votar “sí”, els que van votar “sí” tenen dret, ara, a canviar d’opinió, que no els tanquin la porta als morros quan demanin avançar, avançar com ho han fet els que fa vint anys votaven “no” i ara s’enquisten en un simple “sí”.

Publicat originalment a la columna d’opinió La Seca, la Meca i… de la contraportada del Diari d’Andorra el 6 de febrer del 2013

One thought on “Als que van votar “no”

  1. D’una forma o altra s’ha d’estigmatitzar als que van votar NO, malgrat les falses prevencions que fa l’article.
    Si totes aquestes giragonses quer fa l’article, van en el sentit que avançar significa, més obertura a la immigració a qualsevol , a la nacionalitat facilitada, al joc, al matrimoni gay, a l’avortament i altres temes recurrents, crec humilment que el nostre petit, feble i vulnerable país no s’ho pot permetre.

    De fet i mirat amb una perspectiva de vint anys, el major avantatge que ha portat la Constitució és l’entrada d’Andorra a l’Onu, que ha enfortit la seva existencia a nivell internacional i ha posat, encara més traves a vel.leitats annexionistes endèmiques d’algun veí. Pel demés Andorra funcionava bé abans de la Constitució i funciona després. Va ser una fita important peró tampoc cal sacralitzar-la. Per exemple, el Decret de Napoleó del 1806 que va restablir el coprincipat és històricament molt més important i transcendent.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s