Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Funcionament

3 comentaris

Funcionament / despeses de funcionament. Concepte que té el seu moment de màxim esplendor els mesos de tardor, hàbitat natural de les presentacions dels pressupostos públics. Concepte que, per si sol, és responsable d’una proporció molt alta de la mala premsa de l’administració pública (en genèric). De manera justa? Les despeses de funcionament són, simplement, la major part de despeses fixes d’una administració: el lloguer dels edificis, l’electricitat, el telèfon i, sobretot, les nòmines dels treballadors públics. Una de les definicions populars de despeses de funcionament que he pogut constatar que té més èxit (i que, de fet, sol utilitzar-se als mitjans com a expressió sinònima amb voluntat pedagògica) és aquella del cost que té per a les arques públiques el simple fet d’aixecar la persiana cada dia. És el que ens costa la burocràcia, també es diu. Depèn. Podria ser això (teòricament) però (a la pràctica) no ho és. El cas és que molt poca gent a les administracions públiques aixeca la persiana i prou. Alguns aixequen la persiana per, acte seguit, educar els nostres fills, prevenir incendis, netejar els boscos, ensenyar els nostres museus als turistes, negociar amb la Unió Europea el futur comercial d’Andorra. De vegades, la persiana s’aixeca per donar un sostre a infants que no tenen ningú més, per acollir dones maltractades. Això és funcionament? Parlaríem de funcionament i de burocràcia, en tots aquests casos, si subcontractéssim totes aquestes tasques a empreses privades? Segurament no. Vocabulari neutre i analític, doncs, o impregnat d’una forta càrrega ideològica?

Publicat originalment a la columna d’opinió La Seca, la Meca i… de la contraportada del Diari d’Andorra el 5 de desembre del 2012

3 thoughts on “Funcionament

 1. El que està clar és que una empresa privada, sota la legítima aspiració de cercar el màxim benefici, intentaria trobar la màxima eficiència en la seva gestió sense deixar de banda l’eficacia, una eficàcia que correspondria a l’Estat controlar. Així que hi sortiríem guanyant tots, ja que a major eficiència de gestió l’Estat podria negociar el cost dels serveis prestats per l’empresa privada. Així que sí, que es pot dir que un mateix servei pot ser donat amb criteris burocràtics o amb criteris de gestió privada amb resultat igual pel ciutadà i amb costos menors per l’Estat. Per tant això de la carreta ideològica depèn de l’òptica des d’on es miri…

 2. Hola Francesc! Un plaer tornar a debatre tu en aquest espai!

  És exactament això. Per a mi estem parlant de prestar un servei públic, tant sigui via directa a partir de funcionaris o via indicta amb subcontractació d’altres prestadors. El que em sembla que es fa trampa és parlar de prestació quan el servei el presta una empresa subcontractada i de despesa de funcionament quan qui ho presta és la mateixa administració.

  I quan parlo de càrrega ideològica és simplement per referir-me al fet que trobo que l’ús del concepte “despeses de funcionament” és ideològic perquè l’utilitzen aquells a qui no agrada que l’Estat sigui gran, presti serveis directament, etc. No combato aquesta idea, és totalment legítima, però és una posició ideològica entre d’altres, no una descripció neutra.

  Fins aviat!

 3. A mi, com ja em parlat més d’un cop, m’agrada que l’Estat sigui petit, sempre i quan s’acompleixin uns mínims socials, diguéssim que sóc convençudament social-liberal.

  Dit això, és evident que les despeses de funcionament hi són igualment les presti qui les presti, en això tens raó. El que jo volia afegir, i així ho vaig fer en el meu comentari, és que si les presta un operador privat, al darrera de la legítima ambició de guanyar diners, ho farà de forma més eficient. Cuida’t i continuem “desperts” tots plegats!

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s