Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Responsabilitat absoluta

11 comentaris

Molts ho alertaven ja el 4 d’abril i 5 de desembre passats: amb majoria absolutíssima arreu, DA no podrà recórrer a cap mena d’excusa. Poder absolut = responsabilitat absoluta, l’equació no té secrets amagats. Tot allò relacionat mínimament amb l’àmbit públic que no rutlli bé durant aquesta legislatura serà atribuïble a DA, a l’amalgama Govern DA–grup parlamentari DA, a ningú més –ni tan sols als comuns–, així de dur i així de real. També les retribucions de tots els càrrecs electes, un tema minúscul però que resumeix perfectament el quadre general. Perquè amb una majoria de 22 de 28 al Consell ho poden fer tot, no hi ha excuses de reserves competencials que valguin. Tot és susceptible de ser regulat per llei, i tota llei –fins i tots les més intocables, de transferències i competències comunals–, fins i tot la Constitució, són aprovables o modificables amb 22 vots al Consell. Així les coses, podent-ho fer tot, la inacció sembla ser percebuda cada cop més per la ciutadania com la més perversa de les opcions d’acció, just per darrere de l’acció lenta, també practicada a dojo, ai las, per aquest Govern. Acceptem el tema dels sous dels cònsols com a cas d’exemple. Si hi ha cap problema en aquest àmbit, Martí no pot actuar només com a apagafocs dins del partit o tirant de veta de contactes personals, no pot actuar amb pegats aquí i pegats allà, la política de pegats ensorra els països! Bona part dels problemes d’Andorra necessiten solucions estructurals o, com a mínim, sòlides. Si els sous públics grinyolen, llei de retribucions públiques, acció legislativa i gestió pública, però si us plau, prou de pegats.
Publicat originalment a la columna d’opinió La Seca, la Meca i… de la contraportada del Diari d’Andorra el 8 de febrer del 2012

Anuncis

11 thoughts on “Responsabilitat absoluta

 1. Parlem de la Rosa Ferrer? No en teniu prou els del PS amb les osties que heu rebut? Continua sent la vostra manera de fer política? Us penseu que l´elector és ruc i us vol amb aquesta manera de treballar? PAreu d´utilitzar el tea “sous” i mireu el de la Rosa Ferrar, Mora, Alís… Clarament necessitats d´arguments per atacar DA. Sembleu el Madird…

 2. @Toni
  Hola Toni!

  Parlem de qui vulguis, de debò t’ho dic. Vaig ser crític com el que més amb l’augment de sou del Fr. X. Mora… Si et mires bé la columna / post, critico que no es faci res des del Govern amb, en aquest cas, tots els sous públics (Rosa Ferrer inclosa, consellers de comú del PS inclosos).

  No servirà de res, però em veig en l’obligació de respondre un tema molt pesat: es pot fer crítica d’un bàndol sense ser-ne part de l’altre. De debò, és possible i és bastant sa. Recomanable!

 3. Hola Toni, com a representant del PS que sóc et diré que sí que ens hem fet un fart de bufetades i t’asseguro que ja fem el que està en les nostres mans per intentar rectificar i corregir.
  Ara bé:
  1.- L’Ivan Lara no em consta que sigui del PS i quan ha calgut també ha estat crític amb la nostra gestió: NOMÉS FALTARIA! Forma part de la seva feina i quan estàs en la vida pública has de ser conscient que la societat fiscalitzi les teves actuacions públiques.
  Altrament, el debat no és només periodístic, és la pròpia societat andorrana qui el vol.

  2.- Francament, no sé què hi té a veure el PS en el tema salaris públics aquest cop.
  En el seu moment ja es va opinar respecte del Sr. Mora i el Sr. Alís (personalment també cal que digui que els salaris es van augmentant, si no encara cobrarien en cabres).
  L’arrel d’aquest debat no és l’augment, si no fer-ho en un moment que el Sr. Cap de Govern demana patriotisme i esforç a TOTS els andorrans.

  D’altra banda, felicitats pel post Ivan.

 4. Molt bon article, Yvan. Felicitats.
  I al Toni dir-li només que això de mirar la palla a l’ull aliè és de molt mal pagador. A l’igual que situar l’opinador en un bàndol que no li pertoca pel fet de criticar els que estan al poder. No es pot justificar l’injustificable en la situació actual. La cònsol major d’Andorra la Vella es va abaixar el sou a finals de l’anterior mandat. Pot fer més esforços? Sí. I tant! I la resta? Doncs també. A la reunió de cònsols d’ahir no es va posar el tema finalment sobre la taula ni hi havia unanimitat. Per tant, tots els cònsols comparteixen la idea que l’assignació se l’atorga cadascú segons li sembli.
  Quan el Mora i l’Alís es van assignar els sous no hi havia retallades, no estava sobre la taula el redisseny de les administracions públiques i sobretot ningú no es va passar la campanya electoral parlant d’austeritat i contenció i mancomunar i demanant esforços a la població. I si mirem les hemeroteques -què refrescants son les hemeroteques!- les crítiques també van ser força dures i contundents per part de la majoria d’opinadors.

 5. Gràcies Judith, sobretot per entendre així la política…

  He defensat la dignitat de la política molts cops i la importància d’una retribució important dels càrrecs, no sóc, ni molt menys dels partidaris que no cobrin, cobrin el salari mínim o cobrin en cabres (tan sols dos exemples: http://diariandorra.ad/blocs/ylara?s=populisme+perill%C3%B3s i http://diariandorra.ad/blocs/ylara/2011/09/28/productivitat-parlamentaria/ ).

  El que més em molesta d’aquest cas, però, és com s’argumenta l’augment: els arguments del cònsol Espot o de la mateixa Gil són, com els de FR. X. Mora a l’època (no perdre diners respecte a la seva feina d’inspector a la CASS), simplement delirants.

  Per cert, vaig amb un pèl de retard en el pagament de la quota d’aquest mes, us la ingresso el més aviat possible! 😉

 6. Bon article Yvan, bona anàliside fet com gairebé sempre! No sabia que tinguessis filiació política! Continua amb les teves anàlisis que fan molta falta!

 7. Bones Yvan,el tema del poder absolut evidentment no es que m’agradi molt,però es una elecció democrática i punt. En referencia al tema dels sous de la Cònsol D’Escaldes i la de Sant Julia de Loria! …. el dubte que tinc es el següent que sap mes greu el fet de augmentar-me el sou ho el sou en si, doncs tinc entes que hi han altres Cònsols que estat per sobre d’aquest sous, no se? simplement es una reflexió.
  Que es pitjor per un dirigent?assumir que s’ha equivocat o dir, no senyors el meu sou es aquest i punt i aquí no l’agradi que binguí i faci la meva feina.

 8. La veritat és que estic d’acordar amb el comentari del MARCEL… A mi m’és ben igual el que cobrin o no els cònsols i dirigents del país (que d’altra banda han de cobrar d’acord amb el càrrec que tenen) sempre que facin la feina i millorin la vida a les persones que administren… Ara, per intentar ser just, caldria veure com gestionen els comuns i el govern, i quines coses fan per revitalitzar el país. I si ho aconsegueixen, de donar vida al poble, pues com si volen cobrar el doble!! El problema de fons, al meu humil entendre, no és el sou ni el moment de l’augment. El tema de veritat està en si oferiran al poble les solucions que el permetin tirar endavant. Jo no vull uns cònsols que siguin “gràtis” si no serveixen per tirar endavant la parròquia o el país (en el cas del govern). Deixem que facin i ja jutjaran la seva vàlua… Ojalà els haguem de pagar encara més per què ens han tret del forat!! Intento ser just i objectiu…

 9. Avui, 100% d’acord amb Yvan, sobretot per la, al meu entendre, perfecta exposició. El “y tú más” no és una altra cosa que reconèixer que alguna cosa no s’ha fet correctament; si jo faig malament i tu també, ja som dos. Les majories bèsties son molt perilloses.

 10. Hola a tots i gràcies per comentar!

  L’objectiu d’aquest post era ampliar una mica el focus, evitant entrar en el nucli de la discussió (en el qual m’he fet un fart -excessiu!- d’entrar durant el cap de setmana a Twitter) i relacionant-ho amb la situació política andorrana més en general, agafant aquest cas com a simple cas d’estudi.

  . A mi, particularment, per la dimensió de les administracions de què parlem i el moment actual, em sembla excessiva, Marcel, tant una cosa com l’altra (un sou de 3500€ per ser cònsol major de Sant Julià, per exemple, em sembla suficient i digne i tot increment que superi l’IPC em sembla també excessiu).

  Tot i això, Intento ser just…, sóc, com tu, el Francesc i la Judith un gran defensor d’una retribució digna i em trobareu sempre contra la demagògia i el populisme en aquest aspecte (com podreu veure ens els dos articles que he enllaçat en la resposta a la Judith). De fet, recordo una frase d’un d’aquells dos articles que va exactament en la línia del teu comentari: “el que demano als polítics no és que es rebaixin el sou sinó que se’l guanyin”.

  Als altres, Marisol, Francesc i Castellano, simplement gràcies, animen molt comentaris com els vostres. Per cert, Francesc, filiació política jo? Del PS de tota la vida!!! I tu de DA no? 😉 M’han classificat ja a tants llocs sense encertar mai…

 11. Totalment d´acord amb tu, Yvan. Deixa´m corregir l´error de dir que ets del PS, totalment digne de ser-ho, però molts escrits teus, que els llegeixo practicament tots, deixen clara la teva postura. Aprofites la minima per criticar qualsevol tema actual de DA, de la seva gestió i és legitim però…m´agradaria que fossis critic constructiu. Reconec que argumentes bé però crec…que els teus ideals son d´esquerres fregant la radicalitat, em sembla perfecte però jo com a dretà, ser criticar el meu partit, aplaudeixo decisions del PS i critico per tirar Andorra endavant. Siguem patriotes per favor, no ens ho deixem perdre, no perdem el que els nostres pares i padrins…han treballar.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s