Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Capitalisme

5 comentaris

Fins fa pocs anys només n’havíem intuït alguna –mínima– part del seu cos, com la mà invisible descrita per Adam Smith quan encara no existia la fotografia. Més recentment, n’hem pogut veure també la cara –les cares–, gentilesa de la revista Forbes i de les seves llistes. Fins ara, doncs, algun tret físic i poca cosa més. No ha estat fins aquesta darrera setmana, en canvi –tot i que en teníem alguna pista–, que hem pogut tenir accés a la seva imatge completa i, sobretot, al seu món interior, el seu caràcter, el seu tarannà, la seva sensibilitat… El capitalisme ja té nom i cognom, ja té veu, ja té cara, ja té discurs. El capitalisme és Alessio Rastani. Al llarg de la reveladora entrevista que li van fer des de la BBC, Rastani va deixar anar perles més molestes –“Fa tres anys que somio en una recessió com aquesta”– i més evidents –“Els governs no dirigeixen el món, el governa Goldman Sachs”–, però la frase que ha de sortir al diccionari quan hi cerquem capitalisme és: “A la major part dels inversors no ens preocupa com millorar l’economia sinó com fer diners.” No diu res de nou, d’acord. Rastani només és un oportunista que busca donar-se a conèixer, també d’acord. Però tots els traders i brokers consultats arran de l’entrevista no han desmentit cap de les seves paraules. Tot plegat d’allò més revelador, especialment si tenim en compte que la City de Londres és el principal mercat de matèries primeres del món i si ho analitzem en paral·lel a la brutal crisi alimentària que actualment assola els habitants de la Banya d’Àfrica. No cal afegir-hi res més.

Publicat originalment a la columna d’opinió La Seca, la Meca i… de la contraportada del Diari d’Andorra el 5 d’octubre del 2011

Anuncis

5 thoughts on “Capitalisme

 1. Una cosa és el lliure mercat, aquell que pretenia descriure Adam Smith i la seva mà invisible o el que més entrat el segle XX ha defensat i descrit molt bé el premi Nobel d’economia F.A Hayek, segons el qual el lliure mercat és la font de tota riquesa i tot creixement econòmic. I una cosa ben diferent són els especuladors que no generen riquesa sinó que juguen amb el sistema posant-lo al límit.

  Massa sovint caiem en l’error de confondre Finances amb Economia, tot i que són dos conceptes que conviuen junts no són el mateix. Diguéssim que un és el motor i l’altre la benzina.

  El capitalisme d’Adam Smith o de F.A Hayek parlen de lliure mercat, d’emprenedors, de l’incentiu que tenen els generadors d’empreses per competir entre ells i fer les coses cada cop millor. I…per a que aquestes empreses puguin funcionar necessiten diners…i aquests diners són els que posa el sistema financer. I és aquí on el sistema trontolla. Però Adam Smith deia una cosa, parlava d’uns principis que, al meu entendre encara són vàlids. Si algú posa en perill el capitalisme o el sistema de lliure mercat són els Alessios Rastanis que volten pel món. Cal posar en revisió tot el sistema de finançament del lliure mercat, però no podem renunciar al lliure mercat que és qui ens ha portat als nivells de benestar que tenim actualment!

 2. @Francesc Robert
  Més hagiografia del lliure mercat és que no us canseu mai. A veure voler entendre el món actual a traves d’A. Smith es com voler entendre l’origen de l’Univers a partir del Genesis, tot i que el llibre d’A. Smith sigui un llibre molt vàlid per al seu temps. Els bancs (o finances) son un element clau en l’economia perque son els principals inversors en la producció i el consum, voler separar-los no és més que un intent de defensar als bancs de reconeixer el seu efecte perjudicial en les crisis i en el “lliure mercat”, el fet de que hi hagi “progrès” és un fet secundari al lliure mercat on la inversió va a fer més diners i no en millorar la condició social, condició social, o millora en el benestar, que es aconseguida no pel lliure mercat sino per la mà negra de l’estat i les seves polítiques de l’estat del benestar

 3. Aquest oportunista no diu res més que el que molta gent, segurament més del que ens pensem, també creu. La gran majoria, persones joves com ell… Per què? Doncs perquè les persones que hem crescut en aquestes últimes dècades no coneixem un altra cosa que la societat del benestar, i tot i que a l’escola ens estudiéssim el passat, com que no l’hem viscut en les nostres pells, no ens l’hem acabat de creure. El cert és que des de la fi de la segona guerra mundial fins als nostres dies adoptant sistemes democràtics, no hem conegut una recessió important de l’economia mundial (ni cap fragmentació important de les relacions internacionals político-econòmiques entre el món occidental). Nosaltres, els que estem a dia d’avui al món occidental, no hem viscut una davallada o un crash en el sistema que està caducant, i que molts intenten salvar tot i que probablement sigui millor “borrón y cuenta nueva”, entenent-se com un canvi en la manera de pensar i dirigir la nostra política econòmica.

  Tal i com diu RASTANI, no deixa de ser una oportunitat especial (s’entengui per uns millor que d’altres) de poder estar amb l’ull posat i provar de “fer collita”. O com molts avis ens van dir el seu dia “treballar per quan lo bestiar estigui magre”, cosa que a dia d’avui és impossible o molt difícil. El problema més generalitzat s’entén en quant a que a dia d’avui no s’hi veu prosperitat. La gent jove no té feina, persones que amb un altre panorama serien autèntics “recol·lectors”. Com deia un col·laborador vostre: “Haver de seure al terra un cop has provat el sofà és ben pitjor que seure al terra tota la vida i arribar a pensar que algun dia seuràs al sofà!!” Al final potser que tothom pensi com ell, tot i que ens haguem de convertir en una societat que va viure un canvi (per lo bo i lo dolent), tant per nosaltres com pels que han de venir! Penso que el gran èxit d’aquest canvi serà mirar endavant però tenint en compte el passat per a que no reproduïm els mateixos errors…

 4. Ibarurri, molt bé. Vili, no hi tinguis gaire esperança. El Capitalisme sempre va a maximitzar beneficis, punt. La societat del benestar és el “paper de regal” amb el que els bancs ens provocaven perquè gastèssim i l’encabiment del capitalisme a la Llei.

  La gran lliçó, i jo reconec que l’he complert força és “MAI ET DEIXISSIS EMBAUCAR PER UN BANC”, o dit d’una manera “SI GUANYES 1.000 €, POSA’T COM A TOPE UNA DESPESA DEL 75%”.

  Ja està, no per què una cosa que val 10 la puguis tenir per 4, vol dir que l’hagis de comprar; igualment, la pantomima aquesta que els pisos mai baixaran no m’he le cregut mai: “TOT PUJA I BAIXA SEGONS L’OFERTA I LA DEMANDA”.

 5. @Ibarurri
  @Dexter

  Qui vol entendre el món actual mitjançant Adam Smith? Qui el cita és l’autor de la columna, l’Yvan Lara, jo només comento una columna on Adam Smith ja estava citat i afegeixo la cita de F.A Hayek que és un economista totalment contemporani (mort el 1992).
  De totes formes les aportacions d’Adam Smith són totalment vàlides avui com ho són les dels filòsofs grecs (per cert avui a La Vanguàrdia hi ha un article bastant il·lustratiu sobre l’aportació dels grecs clàssics a la societat Occidental).
  D’altra banda l’economia i les finances són dos conceptes diferents que viuen conjuntament, no ho dic per capritx o perquè se m’hagi ocorregut a mi, ho diu la teoria econòmica…(inclosos els economistes d’esquerres).
  I si sóc crític amb alguna cosa en el meu comentari és amb el sistema financer, molt CRÍTIC, perquè ha arribat a uns límits de perversió inimaginables, allunant-se anys llum del seu objectiu inicial que és finançar el mercat. Convertitnt-se, el sector financer, en un mercat ell mateix amb les seves pròpies normes i contaminant el mercat de béns i serveis, que és el que ens fa viure al humans el nostre dia a dia!
  En definitiva Ibarurri el que jo sóc és un detractor del sistema finacer tal i com funciona avui (cal canviar el seu funcionament de dalt a baix!) i un DEFENSOR del lliure mercat. La majoria d’economistes que defensen el lliure mercat no defensen la merda de sistema financer que ens està portant a l’abisme! Una cosa és el mercat de béns i serveis i una altra com el paguem, i en aquest sentit estic molt d’acord amb el que diu Dexter sobre els bancs, més val que la inversió vingui de l’estalvi que no d’un endeutament desmesurat. I com molt bé diu Dexter si guanyes 1000 com a molt gasta’t el 75%. Tal i com cita Dexter “TOT PUJA I BAIXA SEGONS L’OFERTA I LA DEMANDA”, és a dir segons la llei del mercat, basada en l’oferta i la demanda.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s