Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Víctimes de primera

3 comentaris

Si ens poséssim un pèl innovadors, podríem definir periodista com a “persona que va participar (o va envejar fer-ho) en un programa especial des de Nova York pel desè aniversari de l’11-S”. Quan vaig sentir els anuncis que publicitaven l’emissió d’aquests programes, la seva pertinència la vaig donar per descomptada. El que justificava, per mi, una cobertura radiofònica i televisiva tan àmplia era la reflexió sobre allò que realment fa singular l’11-S: la seva condició de punt d’inflexió històric i la seva valoració i anàlisi amb la distància raonable que proporciona el fet que n’hagi transcor­regut una dècada. Des del primer minut, però, bona part dels programes especials que vaig poder seguir van ignorar aquest vessant polític i van preferir derivar cap a dues vies ben definides: la simple xafarderia (on éreu i què fèieu mentre s’ensorraven les Torres Bessones?) i el periodisme groc ben educat (relats i relats de víctimes de l’11-S). Per això tanta parafernàlia? Evidentment, aquella jornada tràgica van perdre la vida als EUA moltes persones (al voltant de 2.800) però, insisteixo, no és el nombre de víctimes allò que fa singular l’11-S. A Haití, amb l’últim terratrèmol, van morir més de 150.000 persones, a totes les zones afectades pel tsunami i les inundacions de l’Índic del 2004 gairebé 300.000 i, sincerament, dubto que cap dels periodistes estrella que aquests dies s’han desplaçat a Nova York reservin bitllet per Banda Aceh o Port au Prince quan commemorin el desè aniversari de les respectives catàstrofes… De què parlem, doncs? Capritxos d’estrella? Víctimes de primera divisió?

Anuncis

3 thoughts on “Víctimes de primera

  1. Penso que la gran diferència rau en el fet de que unes són per desastres naturals, teòricament impredictibles i que es donen desafortunadament de quan en quan, i unes altres per un altre fet clarament diferent, com és un atac planejat per humans xafant dos avions directament amb unes torres emblemàtiques de la primera potència (per ara) del món, quan mai havia rebut un atac al seu territori (la bomba del 93 al WTC va ser bufar i fer ampolles si ho comparem amb el que han rebut molts països) i a més, a molts llocs (Europa i Amèrica) veient-lo en ple directe. No es tracta de les víctimes, ja que totes ho són, si no de la rellevància del fet que va tenir al nostre món. De totes formes cadascú té el seu punt de vista i com s’acostuma a dir en anglès, we have agreed to disagree.

  2. Hola AD500. Estic totalment d’acord amb tu i entenc que la rellevància dels fets que comparo no és la mateixa des de gairebé cap punt de vista. El que m’ha sorprès (indignat) de tots aquests programes especials que aquests dies s’han fet des de Nova York és, precisament, que no s’hagin centrat en aquesta rellevància diferencial dels atemptats de l’11-S que tu comentes i s’hagin centrat quasi exclusivament en el tema de les víctimes. Si els programes haguessin dedicat un munt d’hores a comentar com està avui el món després de 10 anys de l’11-S m’hagués semblat perfecte però dedicar un munt d’hores a parlar de les víctimes de l’11-S quan això no ho fan per cap altre catàstrofe (hambrunes, epidèmies, tsunamis, inundacions, terratrèmols, etc. –cap d’elles 100% naturals, d’altra banda, només cal veure com van afectar de manera diferent els terratrèmols a Haití i al Japó), és això el que em sembla indecent…
    Gràcies pel comentari. Encantat d’estar d’acord amb tu en la discrepància…

  3. L’assumpte és quina notícia ven més, i com trobar la manera de que vengui més encara. El que menys importa és l’objecte de la notícia.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s