Ulleres progressives

per mirar-se el món de prop, però amb la distància necessària…

Idiotes

9 comentaris

Bona part dels rànquings de llibres més venuts el darrer Sant Jordi coronen l’opuscle de Stéphane Hessel Indigneu-vos! Té molta conya… O es tracta d’una compra massiva de bona consciència a un preu mòdic o no entenc absolutament res. Hessel ens convida a la rebel·lió diària, a la ciutadania crítica, a la participació política, a la vigilància cívica i nos­altres què fem?, comprar-nos el seu llibret, dedicar-li uns minutets i –sospito– arxivar-lo, per sempre més a la prestatgeria. Mentrestant continuarem queixant-nos de tot sense fer res per canviar-ho; continuarem titllant els francesos de pesats per viure sempre entre una vaga i una altra sense adonar-nos que, gràcies a la lluita, són els que més drets socials conserven; continuarem maleint els ossos de tots aquells que ens tallen el carrer per manifestar-se per vés a saber quina collonada; continuarem cagant-nos en tot el “personal de ter­ra” dels aeroports (no els controladors ni els pilots sinó els administratius, els hostessos, els responsables de la neteja) quan anunciïn una vaga simplement perquè preferim mantenir la nostra escapadeta de classe mitjana en low cost a una artificial capital europea que lluitar per l’Estat del benestar; continuarem indignant-nos més per un penal no xiulat al nostre equip de l’ànima que per un dret retallat a tota la societat; continuarem, en síntesi, sent idiotes, més preocupats per les operacions de l’Esteban que per les que no ens podrem fer nosaltres mateixos un cop els governs, els mercats o qui sigui ens retallin, amb la nostra gens indignada complicitat, fins a l’últim dels nostres drets…

Anuncis

9 thoughts on “Idiotes

 1. Només un comentari: els que més drets socials conserven no són els francesos sino els nord-europeus, i no fent vagues ni manifestacions sino tenint una conciència cívica, individualista però orgullosos de formar part d’una societat, difícilment aplicable a una país llatí com els nostres. He estat ahí i se de que parlo.
  No se fins a quin punt és una exageració dir idiota a qui defensa el seu dret a tenir una merescuda “escapadeta de classe mitjana” o com li vulguis dir.

 2. Per sort hi ha gent com l’Yvan que està disposat a criticar a la gent que no fa res i que se’n oblida que potser ell també s’hauria de incorporar dins d’aquest grup “d’idiotes”, ja que escriure una opinió en el Diari d’Andorra no crec que tingui un gran impacte, probablement no en tingui cap. Disculpa que sigui tant directa, però no és just que cataloguis a tothom d’idiota tenint en compte que no resulta fàcil preocupar-se -d’una forma real- de les diferents injustícies del mon, un només pot preocupar-se d’unes quantes, però sempre tenint que tirar cap endavant donades unes regles del joc. I tirar cap endavant no és fàcil i per tant queixar-se és lo únic que ens queda, ja que actuar té un cost molt elevat.
  Fantàstic Stéphane Hessel!

 3. Així m’agrada (jo no he llegit el llibre): que t’indignis! Bon article. Enhorabona!

 4. Tant sols discrepo amb tu en un punt: calen persones com en Hessel
  (93 anys) que remoguin consciències i sacsegin l’apatia d’una societat que viu en una democràcia que creu adquirida i per la que ja no cal lluitar. Jo li’n dono les gràcies i espero que no calgui passar gana per a despertar inquietuds i esperit de lluita. Encara crec que ji ja persones despertes que somien en utopies que ens allunyin d’algunes realitats i ens atansin a estils de vida i convivència que ens facin sentir bé al matí quan ens llevem. Cal indignar-se cada dia i deixar ja enrere els discursos políticament correctes. Cal dir no a l’obediència passiva i sistemàtica i fer-se preguntes sense por de contestar-les. I alhora compartir-les. Idiotes?

 5. @Joan Travesset
  Hola Joan, em permeto dir-te que, crec, no discrepem en res: jo també considero que calen persones com en Hessel. Segurament no m’he explicat bé a l’hora de redactar l’article però en cap cas estic contra Hessel ni em sembla malament -tot el contrari- que el seu llibre es vengui (i, a poder ser, es llegeixi). El que mirava de criticar és la nostra incoherència, que tots aquells que hem comprat i llegit Hessel no siguem després conseqüents amb allò que l’autor defensa…

 6. @Alexandra
  Hola Alexandra. Quan parlo d’idiotes ho faig en primera persona del plural perquè, evidentment, m’hi incloc… Pel que fa a la segona part del teu comentari, dir-te que estic totalment d’acord amb tu i que, de fet, és el que mirava de defensar a l’article: no pretenc que tothom lluiti contra tot, el que critico és haguem atès un nivell tan gran d’anomia i d’alienació que ni tan sols lluitem pels nostres drets, per les injustícies que ens afecten directament a nosaltres o als nostres (en sentit ampli i en sentit restringit). Acabes dient que queixar-se és l’únic que ens queda i, de nou, estic d’acord amb tu: ens queda la lluita i l’acció permanent, constant.

 7. @Fernando Blanco
  Hola Fernando. Pel que fa a la primera part del teu comentari, donar-te la raó: hauria d’haver dit no que els francesos són els que més drets socials conserven sinó dels que més drets socials conserven (no és excusa, però quan redactava l’article estava pensant sobretot en els debats recents sobre l’edat de jubilació i, de manera reduccionista, els he atribuït un rànking que, com bé dius, no és del tot correcte). Pel que fa a l’ús de l’expressió “idiotes”, no et negaré que hi ha una voluntat d’una certa provocació (de provocar la reflexió, no els lectors, evidentment), però la tria també s’explica per la doble dimensió de la paraula idiota que m’anava molt bé en aquest article: la que tots entenem, d’una banda, i, d’una altra, la d’Aristòtil, que parlava d’idiotes per designar tots aquells ciutadans que, podent participar en política, s’hi negaven i, que, de fet, és del que aquí estem parlant…

 8. Gràcies a tots pels comentaris i perdoneu pel retard en les respostes: m’he passat la tarda viatjant i, la resta del dia, no he tingut accés a internet.

Participa! Comenta el post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s